Med stöd av simulering hjälper Dynasam sina kunder ta kostnadseffektiva beslut, att förstå samband som leder till resultat och att rangordna handlingsalternativ. Dynasam rekonstruerar en verklig beslutssituation i en datorsimulering. Ett artificiellt samhälle konstrueras där aktörer interagerar utifrån givna beteenderegler, strukturer och processer. Det gör det möjligt att:

  • Bereda olika handlingsalternativ innan ett beslut.
  • I efterhand utvärdera om en viss insats kan ha bidragit till ett observerat utfall. 
  • Förstå och visualisera dynamiska sammanhang.

Kunskap så att säga odlas i ett socialpolitiskt laboratorium.

Dynasams kunder är myndigheter, statliga utredningar, företag, arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer, kommuner och regioner, eller kort och gott alla som vill utreda förutsättningarna för att en ny insats kommer att leda till önskade effekter, eller i efterhand utvärdera om en insats varit lyckad. Tillämpningarna är många och en successivt växande mängd finns presenterade på www.socialpolitiskalaboratoriet.se.

Uppdragen kan vara i form av fullskaliga simuleringsuppdrag, kortare p.m., föreläsningar, kurser eller workshops. Nedan presenteras exempel på erbjudanden. Det finns stor flexibilitet i att skräddarsy uppdragen så att de passar varje kunds enskilda behov.

Kontakta info@dynasam.com för offert och mer information.

Föreläsningar

Introduktion till simulering i ett socialpolitiskt laboratorium: En visuell presentation av vad agentbaserad simulering kan erbjuda. Anpassad för att ge inspiration och nya tankar under enhetsmötet, avdelningskonferensen eller chefsinternatet. Introduktionen kan vara generell eller skräddarsys utifrån frågeställningar som är aktuella inom din verksamhet.

Utvärdering i ett socialpolitiskt laboratorium: Föreläsningen riktar sig till utvärderare och diskuterar kausal analys och hur agentbaserad simulering kan användas som utvärderingsmetod i situationer där förutsättningarna att genomföra kontrollerade experiment är begränsade.

Kurser

Dynasam erbjuder kurser i agentbaserad simulering. Kurserna varierar i längd och bygger vidare på varandra och varje pass är begränsat till tre timmar åt gången för att möjliggöra arbete på egen hand mellan passen.

Introduktion: Första kursen introducerar simulering som teknik för att fördjupa förståelsen för dynamiska samband och hur simulering kan utnyttjas som metod för att planera och testa ny verksamhet. Kursen syftar till att skapa en intuitiv förståelse för fördelarna med agentbaserad simulering. Den riktar sig till såväl beslutsfattare som vill förstå bakgrunden och möjligheterna och praktiker som överväger värdet att lära sig metodiken. Kursen är tre timmar lång. Innehållet kan anpassas utifrån beställarens önskemål.

Användning i praktiken: Den andra kursen är praktiskt inriktat och introducerar simuleringsverktyget Netlogo. Deltagarna har med sig egen dator och får lära sig grundläggande färdigheter för att kunna designa egna agentbaserade modeller. Kursen består av två tretimmars pass och övningsuppgifter.

Fördjupning: Den tredje kursen är en ytterligare fördjupning i simuleringsmetodik. Stort utrymme lämnas för att diskutera olika projekt och bolla idéer. Kursen är 15 timmar lång fördelat på fem tillfällen.

Workshops

Om förutsättningarna att genomföra storskaliga experiment i verkligheten är begränsad och det ändå finns behov att studera effekter som fortplantas på individuell nivå har traditionella planeringsverktyg begränsningar. Konstruktion av artificiella samhällen ger beslutsfattare nya verktyg att förutsäga vilka de förväntade effekterna av en insats kommer att bli under olika betingelser. Modellerna ger också svar på förutsättningar som behöver vara uppfyllda för att en insats ska kunna ge de önskade effekterna. Detta ger bättre grundade beslut och en större förståelse för de samband som faktiskt leder till ett önskat resultat.

En ny produktionsprocess, ett nytt samhällsprogram eller en ny metod planeras. Kommer den att fungera? Blir utfallet bättre än alternativa lösningar? Behöver något anpassas för att idén ska vara logiskt hållbar? När många aktörer samverkar uppstår dynamiska effekter med komplexa förlopp som är genuint svåra att förutsäga. Agentbaserad metod ”odlar” förloppet, dvs. simulerar en trovärdig process på mikronivå och läser av effekterna på makronivå. Om du kan ”odla” det står du bättre rustad att sälja in planen.

Dynasam erbjuder detta kostnadseffektiva alternativ för att planera ny verksamhet i sitt socialpolitiska laboratorium. I workshop-form går vi tillsammans igenom det önskade utfallet, beskriver processvägar och identifierar sidoeffekter som riskerar att påverka utfallet negativt. Vi överväger också vilka alternativa vägar som kan finnas för att nå samma utfall. Workshopen sammanfattas sedan i en rapport som presenterar en bedömning av förutsättningarna att genomföra tester av verksamheten i en artificiell miljö.

Inför varje Workshop genomförs ett förberedande möte där vi tillsammans definierar upp frågeställningarna. Sedan genomförs en workshop med utvalda deltagare från den egna organisationen. Efter workshopen författar Dynasam en rapport om ca 8-10 sidor med slutsatser.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *