Att nå önskade volymer i en insats är lite som att träffa ett rörligt mål. Det gäller inte bara att sikta rätt utan man behöver avväga sträckan till målet, hur snabbt målet rör sig, eventuella sidovindar och även hur snabbt bollen, pilen, kulan eller vad det nu är man skickar iväg, når fram.

Personer som planerar målvolymer för insatser av olika slag ställs förr eller senare inför bedömningar av liknande karaktär. Det kan vara inom arbetsmarknadsutbildning, matchningstjänster, arbetslivsinriktad rehabilitering, finansiell samordning, projektplanering – eller kort och gott, i situationer där det förekommer flöden in i en status som sedan följs av ett utflöde med en längre eller kortare förskjutning.

Att upphandla för många eller för få platser kan vara kostsamt för samhället. En ojämn ström av deltagare kan också äventyra tillgången till viss kompetens som programmet säger sig vilja leverera. Det finns mycket att vinna på att göra en realistisk bedömning av hur många som behöver placeras för att nå önskade volymer.

Exempel

Säg att målet är att nå en volym om 100 samtidiga deltagare i en programinsats. Målet ska uppnås inom fyra månader. Därefter ska deltagarantalet vara konstant under nio månader och att programmet sedan successivt avvecklas under ett halvår. Varje person deltar i programmet i tre månader och det finns en risk att en större eller mindre del av dessa slutar i förtid. Hur många behöver vi då placera varje månad för att nå målet?

Utdrag ifrån planeringsverktyget nedan

Placeras 100 stycken redan första veckan kommer det inte finnas utrymme att placera fler under de kommande tre månaderna för volymen är redan nådd. Placeras 40 stycken per månad, eller ca 10 i veckan, kommer den eftersträvade volymen nås efter tre månader, men därefter börjar de som placerades första månaden att lämna programmet. Utflödet kommer att bli 40 stycken per månad de följande tre månaderna. Om inte fler deltagare då påbörjar programmet kommer det således vara tömt på deltagare igen tre månader senare. Kanske det även finns personer som lämnar programmet i förtid. För att kompensera för ett eventuellt utflöde i förtid behöver inflödet av nya deltagare sättas lite högre, om de önskade volymerna ska nås.

Antalet möjliga kombinationer är många och varierar beroende på målsättningen med programmet men planeringen är förhållandevis enkel om flödena bokförs på rätt sätt.

En lösning på problemet om sannolikheten att personer lämnar i förtid är 20 procent per månad. Gröna linjen är det nödvändiga inflödet per vecka, den orange är det resulterande utflödet och den ljusblå är den faktiska volymen som uppnåtts (den ska motsvara den eftersträvade volymen som sattes i diagrammet ovan och läses av på höger axel).

Nedan går det att testa verktyget som hjälper till att beräkna en placeringspolicy som når önskade volymer under några olika antaganden om längd på programmet och sannolikheter att lämna i förtid. Prova gärna här nedan eller följ länken här.

I versionen som görs tillgänglig för testning har viss funktionalitet begränsats. Bland annat har antalet prognosperioder begränsats till maximalt 18 perioder, längden på programtiden har begränsats till maximalt sex och profilen på sannolikheten att lämna programmet i förtid är oförändrad över tid (lika stor för alla hela perioden). Om din frågeställning inte helt passar inom begränsningarna så kontakta gärna Dynasam (info@dynasam.com) så hjälper vi till att anpassa verktyget till dina behov.

Testa själv